Fantastiska dykresor i Kroatien

Perfekta dykförhållanden i populära Kroatien

 

Kroatien har ett milt medelhavsklimat längs kusten som gör att landet har alldeles utmärkta förhållanden för spännande dykresor. Under sommarmånaderna är temperaturen behaglig och varm både i vattnet och i luften. Därför lämpar sig denna tid allra bäst för dykning i landet. I staden Bol på ön Brac finns ett av de bästa ställena för dykning i hela Kroatien. Vattnet här är så rent och genomskinligt, att det är enkelt att se de röda korallerna mot den vita havsbottnen.

Ytterligare några av de finaste platserna kan man finna i de azurblå vattnen mellan Crikvenica Riviera och Krk. Här är dykförhållandena perfekta och landet erbjuder en mängd spännande och fascinerande dykplatser med knappt några strömmar, ganska varma havstemperaturer och en god sikt. Dessutom ligger Kroatiens fantastiska dykvatten bara några timmar bort med flyg från Sverige som gör det smidigt att åka iväg på en kortare dyksemester om man så önskar.

Hur mycket kostar det att dyka i Kroatien?

 

Beroende på plats och väder kan sikten variera mellan 5 och mer än 30 meter. Yttemperaturen kan på sommaren nå upp till 27 grader C och på vintern är det i genomsnitt 11 grader C.De dykplatser som lockar mest är klippavsatser, grottor, tunnlar, vrak och rev. Ofta är dagsutflykter med dykbåt det mest populära. Då kan man sola och bada, snorkla och äta lunch mellan dyken.

För de som inte är så vana men ändå lite nyfikna, finns det vanligen möjligheter till ett test-dyk tillsammans med en instruktör. Ungefärliga priser är cirka 300-400 kronor för ett dyk med båtutfärd inklusive utrustning. Exklusive utrustning brukar båtutfärden kosta cirka 200-300 kronor. E-posta gärna dykcentret före avresan för att få ett paketpris. I Kroatien kan man använda både Kuna och Euro som betalmedel men Euro är oftast det säkrare alternativet. Den aktuella växlingskursen för såväl Kuna som Euro kan du enkelt kolla upp med en valutakonverterare.

Bretia Apartments

Bretia Apartments ligger 250 meter från Sutivans centrum på ön Brac i Kroatien bara och 350 meter från stranden. Här erbjuds gratis WiFi, en utomhuspool, gratis lån av cyklar samt en grill du kan använda utan avgift. Alla boendealternativ är modernt inredda och luftkonditionerade och har varsin balkong eller terrass.

Dyktillstånd i Kroatien

 

Alla lagliga dykcenter som finns i Kroatien kräver ett kroatiskt dykcertifikat. Det är lag på detta i landet. Man kan också behöva betala en extraskatt. Detta bidrar till att motverka att icke-seriösa dykcenter öppnar och genom detta kan också undervattensmiljön i Kroatien skyddas på ett bättre sätt.

Dyktillståndet är giltigt i ett år och kostar cirka 15 Euro att köpa för alla dykare som har en godkänd dykarutbildning. Många av dykcentren samarbetar med flera av de största utbildningsverksamheterna inom dykning och de flesta av personalen har en internationell erfarenhet.

Allmänt om Kroatien

 

Kroatien är sedan år 1991 en självständig republik i sydöstra/centrala Europa och har en folkmängd på drygt 4,5 miljoner invånare. Landet gränsar till Bosnien och Hercegovina, Serbien, Slovenien, Montenegro samt Ungern och har en marin gräns mot Italien.

Efter Grekland är Kroatien det land i Medelhavet som har flest landformationer samt sammanlagt 1185 rev, holmar och öar vilket är flest av alla länder i Adriatiska havet. Ibland benämns Kroatien därför ”de tusen öarnas land”. Dock är endast ett 70-tal av öarna bebodda. Kroatien har blivit en mycket populär destination att åka till för såväl dykresor som avkopplande strandsemestrar de senaste åren. Otroligt vackra landskap, historiska kulturskatter och fördelaktig prisnivå har definitivt bidragit till denna popularitet bland resmål i Medelhavsregionen.

Populära turistorter i Kroatien

 

Populära turistmål i Kroatien är förutom huvudstaden Zagreb många kuststäder som till exempel Zadar, Makarska och Hvar, samt staden Dubrovnik som har medeltida anor.

Den del av Kroatien som lockar allra flest besökare är den Dalmatiska kusten, som är en del av Kroatiens södra kust vilken vetter mot Adriatiska havet.

Kroatien har faktiskt ett av Europas mest storslagna kustlandskap. Här finns också många av de omtyckta öarna, bland annat Krk, som är Kroatiens största ö. Dessa områden har ett kristallklart vatten och lämpar sig mycket bra för dykning.