Hajdykning i Sydafrika

Möt en av havets största rovdjur

Du behöver nödvändigtvis inte dyka men…

Vill du ta nästa steg när det gäller att komma så nära havets största rovdjur? Har du hajskräck men försöker du övervinna den? Är det helt enkelt så att du är intresserad av mer extrema saker? Då kanske du i så fall ska åka iväg på semester till Sydafrika, där du kan åka på en spännande och unik upplevelse – nämligen där du får dyka med hajar, oftast också med just vithajar. När det gäller företag erbjuder tjänster som hajdykning i Sydafrika så hittar du dessa äventyr i flera olika städer. Du kan åka iväg och se på hajar om du befinner dig i Cape Town, i Scottburgh, Hout Bay, Gansbaai och många fler platser. Andra platser i världen där det finns möjlighet att dyka med hajar är bland annat malaysia som har otroligt fina dykvatten.

Det hela är relativt simpelt, du tar en båt ut i havet och till båten lockas hajarna av personalen på båtturen, därefter stegas det ned en bur gjord av metall under vattnet. Det är i denna bur du ska kliva i. Våtdräkter och liknande utrustning får du av båtturen. När du befinner dig i metallburen så kommer sedan personalen att kasta blodiga fiskar i havet – för att locka till sig hajarna. Hajarna matas alltså inte, utan resterna av död fisk skapar endast blodspår i havet som lockar till sig hajarna som du därefter möter när du befinner dig i metallburen.

Glöm inte nödvändigheter när du ska ut och resa

När du åker på denna hajdykning så får du själv bestämma om du vill se dessa rovdjur från båten eller om du vill vara i stålburen, som är nedsänkt i havet. Dock är buren endast sänkt i vattnet delvis, vilket betyder att du inte behöver ha dykcertifikat för att uppleva haj vistelsen. Guiderna hjälper därefter att locka hajarna till buren med hjälp av död fisk. Det är lag på att de inte får mata hajarna så det är därför de endast lockas, det är också bra eftersom de beten som lockas med endast är så små så hajarna blir inte speciellt aggressiva av lockbetet.

Innan du far iväg för att se hajarna så är det bra att du ser till att packa med dig en del saker. Sjösjuketabletter, en regnrock, din kamera och badkläder är de viktigaste sakerna, så att du verkligen kan få ut det mesta av upplevelsen. Regnrock kan vara bra att ha ifall vädret skulle vara dåligt och om det är så att man stannar kvar på båten för att se hajarna. Det kan dessutom bli rätt höga vågor, så är det så att du lätt blir åksjuk när du åker båt så är det bra att ta med sjösjuketabletter, då resan ofta utspelar sig på djupt hav där vågorna också kan bli rätt höga.

Tänk dig vilka otroliga bilder du kan lägga upp på instagram eller dela med dina vänner, speciellt om du får en närbild på hajarna och ännu bättre är det om du själv är med på bilden samtidigt. Det hade inte bara varit ett minne för livet – du hade förmodligen fått en av de coolaste bilderna du någonsin har fotat. Ibland är det viktigt att få komma iväg från vardagslivet, speciellt om man är sugen på lite äventyr. Även om du åker iväg utomlands till Sydafrika och åker iväg på dessa äventyr så kan du ändå räkna med att få en lugn semester. Sydafrika erbjuder en rad olika hotellvistelser och resmål, allt mellan lite lugnare ställen till mer fartfyllda – oavsett vad för slags väg eller resa du väljer så lär det absolut vara något du kommer minnas hela livet ut. Resan kommer inte bara ge dig ett lugn från det vardagliga livet, du kommer också få möjlighet att se och upptäcka helt nya saker som du aldrig varit med om förut!

Hur löser man ekonomin kring en så lång resa?

När du ska iväg till Sydafrika så får du räkna med att resan kommer kosta lite. Dock varierar priserna beroende på hur du vill bo, vad för slags flyg och hur lång tid du orkar flyga. Det är många som tror att det är dyrt att resa, men tittar man på bra flygbiljetter och på billiga hotell eller hostels så kan man komma undan riktigt billigt, allt beror på hur man ser på resan och vad för slags resa det är man vill göra. Vill du åka på charter hotell till exempel, ja då får du också räkna med att resan lär bli dyrare. När du är ute och går runt i Sydafrika så är det billigare att köpa mat ute på restauranger, i alla fall om man jämför med Sverige. Kostnaderna för en måltid ligger på runt 50-lappen. Kolla gärna valutakurserna denna valutaomvandlare innan avresa.

Det kan verkligen vara en upplevelse att få vara med om denna fantastiska safari. Kostnaden för detta paket ligger på runt tusenlappen, om man bara räknar med åkturen med att träffa hajarna det vill säga. Därefter behöver du givetvis också tidigare ha betalat för flygbiljetter, hotellvistelsen, dina levnadskostnader och sist men inte minst pengar till underhållning när du befinner dig i Sydafrika också. Hela resan kan därför bli rätt dyr, så se till att du har sparat ordentligt med pengar eller fundera över om du ska ta ett privatlån inför din spännande vistelse. Det kan verkligen vara en spännande upplevelse som du kommer minnas hela livet. Skulle du dessutom ta med dig din kamera som kan fotografera under vattnet, då kan du få en del fräcka bilder. Varför inte en selfie tillsammans med havets största rovdjur?

När du åker ut på dessa turer så får du dessutom i många fall spännande och god information från besättningen, som kommer dela sin stora kunskap om vattenvärlden när de samtidigt jobbar för att ta dig till hajarna, antingen från ytan eller under vattnet från metallburen. Detta är verkligen den närmaste platsen du kan komma för att se dessa rovdjur i sin naturliga miljö. Har du en gopro eller en undervattenskamera så är detta ett ypperligt tillfälle att ta med sig den på upplevelsen, det kan verkligen bli riktigt otroliga bilder om du har tur. Se bara till att du vågar sticka huvudet nedanför buren så att du står öga mot öga inför de skräckinjagande vithajarna!

Här har du en försmak av vad som kan tänkas se på en vithajsafari i sydafrika